Wino boliwijskie budzi zainteresowanie europejskich degustatorów

Wino boliwijskie budzi zainteresowanie europejskich degustatorów

„Boliwijskie wytwórnie win osiągnęły bardzo wysoką jakość jako produkt końcowy, a możliwość integracji boliwijskich win z rynkiem europejskim stała się rzeczywistością” – podkreślił podczas tego pierwszego spotkania z profesjonalnymi degustatorami i właścicielami winiarni z siedzibą w Europie.

Fakt, że europejskie firmy „zaczęły importować nasze wina, jest nieuniknionym znakiem, że rynek europejski szuka wartości dodanej, którą Boliwia wie, jak zaoferować” – stwierdził dyplomata.

Villasica poinformowała, że ​​Ministerstwo Spraw Zagranicznych poprzez swoją misję zorganizowało akredytację i uznanie pięciu boliwijskich laboratoriów w ramach szóstej listy organizacji uprawnionych do uzyskiwania certyfikacji w krajach trzecich przez Unię Europejską (UE).

Skomentował, że taki wynik pozwala im poświadczyć jakość eksportową boliwijskich napojów alkoholowych, a taki przypadek otworzył drzwi do Europy winom z góralskiego kraju, gdyż produkt ten jest promowany na Starym Kontynencie.

Czwartkowy wieczór promocyjny zgromadzi doświadczonych sommelierów z prestiżowych restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin, winiarzy takich jak wpływowy Eric Buschmann, profesjonalnych degustatorów, przedsiębiorców i dyplomatów z dzielnicy biznesowej.

Według statystyk Międzynarodowej Organizacji Winnic i Wina z 2021 r. spożycie tego spirytusu w Unii Europejskiej przekracza 114 mln hektolitrów, co stanowi 48 proc. tego, co wypija się na świecie.

Trzy kraje Unii Europejskiej, Portugalia, Francja i Włochy, plasują się w pierwszej trójce pod względem tego wskaźnika na poziomie światowym, a na piątym miejscu plasują się Niemcy i Hiszpania.

18 maja około siedem tysięcy butelek wina z sześciu różnych boliwijskich winnic przybyło do portu w Antwerpii w Belgii, po uzyskaniu certyfikatu jakości eksportowej, poinformowało wówczas ministerstwo spraw zagranicznych.

Spirytusy zostały zakupione przez belgijską firmę i winiarnię, która podobno ma doświadczonego winiarza z Boliwii.

Ten pierwszy eksport umożliwia udział w konkursach, takich jak Superior Taste Award, która specjalizuje się w ocenie sensorycznej i certyfikacji produktów delikatesowych.

W marcu 2023 roku wina boliwijskie zajęły pierwsze miejsca w międzynarodowym konkursie degustacyjnym, promowanym przez Światową Organizację Handlu.

Również w kwietniu tego roku została doceniona za swoją jakość i tożsamość, zdobywając 11 złotych i 4 srebrne medale na Międzynarodowym Konkursie Win Bacchus w Madrycie.

jf/jpm

You May Also Like

About the Author: Nathaniel Sarratt

"Freelance twitter buff. Typowy adwokat kawy. Czytelnik. Subtelnie czarujący przedsiębiorca. Student. Introwertyk. Zombie maniakiem."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *