Podsumowanie: Ograniczone czasowo jedzenie wpływa na ekspresję genów w ponad 22 regionach mózgu i ciała. Odkrycia mają implikacje dla szeregu zaburzeń zdrowotnych, w przypadku których jedzenie ograniczone czasowo wydaje się mieć potencjalne korzyści.
Źródło: Instytut Salika
Liczne badania wykazały korzyści zdrowotne wynikające z ograniczenia czasowego jedzenia, w tym zwiększoną długość życia w badaniach laboratoryjnych, co sprawia, że praktyki takie jak przerywany post są gorącym tematem w branży wellness.
Jednak nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób wpływa na organizm na poziomie molekularnym i jak te zmiany oddziałują na wiele układów narządów.
Teraz naukowcy Salk wykazali na myszach, w jaki sposób ograniczone czasowo jedzenie wpływa na ekspresję genów w ponad 22 regionach ciała i mózgu. Ekspresja genów to proces, w którym geny są aktywowane i reagują na swoje środowisko poprzez tworzenie białek.
Wyniki opublikowane w metabolizm komórkowy Od 3 stycznia 2023 r. będzie to miało wpływ na szeroki zakres schorzeń, ponieważ jedzenie ograniczone czasowo wykazało potencjalne korzyści, w tym cukrzycę, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi i raka.
„Odkryliśmy, że u myszy istnieje efekt ograniczenia czasowego jedzenia w całym systemie molekularnym” – mówi profesor Satchidananda Panda, starszy autor i współprzewodniczący Rity i Richarda Atkinsonów w Salk.
„Nasze odkrycia otwierają drzwi do bliższego przyjrzenia się, w jaki sposób te zakłócenia żywieniowe aktywują geny związane z określonymi chorobami, takimi jak rak”.
W badaniu dwie grupy myszy karmiono tą samą wysokokaloryczną dietą. Jednej grupie zapewniono swobodny dostęp do żywności. Druga grupa była ograniczona do jedzenia w ciągu dziewięciu godzin dziennie.
Siedem tygodni później próbki tkanek z 22 grup narządów i mózgów zebrano o różnych porach dnia i nocy i przeanalizowano pod kątem zmian genetycznych. Próbki obejmowały tkanki wątroby, żołądka, płuc, serca, nadnerczy, podwzgórza, różnych części nerek, jelit i różnych obszarów mózgu.
Autorzy odkryli, że 70% genów myszy reaguje na jedzenie ograniczone czasowo.
„Zmieniając czas jedzenia, byliśmy w stanie zmienić ekspresję genów nie tylko w jelicie lub wątrobie, ale także w tysiącach genów w mózgu” – mówi Panda.
Ograniczone czasowo jedzenie miało wpływ na około 40% genów nadnerczy, podwzgórza i trzustki. Narządy te są ważne dla regulacji hormonalnej. Hormony koordynują funkcje w różnych częściach ciała i mózgu, a zaburzenia równowagi hormonalnej są związane z wieloma chorobami, od cukrzycy po zaburzenia stresowe. Odkrycia dostarczają wskazówek, w jaki sposób jedzenie ograniczone czasowo może pomóc w radzeniu sobie z tymi chorobami.
Co ciekawe, nie wszystkie odcinki układu pokarmowego zostały dotknięte w równym stopniu. Podczas gdy geny zaangażowane w dwie górne części jelita cienkiego – dwunastnicę i jelito czcze – zostały aktywowane przez jedzenie ograniczone czasowo, jelito kręte, w dolnej części jelita cienkiego, nie.
Odkrycie może otworzyć nową linię badań, aby zbadać, w jaki sposób praca zmianowa, która zaburza nasz 24-godzinny zegar biologiczny (zwany rytmem okołodobowym), wpływa na choroby trawienne i nowotwory. Poprzednie badania przeprowadzone przez Team Panda wykazały, że jedzenie ograniczone czasowo poprawiło zdrowie strażaków, którzy zwykle pracują w systemie zmianowym.
Naukowcy odkryli również, że jedzenie ograniczone czasowo jest zgodne z rytmami okołodobowymi wielu narządów w ciele.
„Rytmy okołodobowe są wszechobecne w każdej komórce” – mówi Panda. Odkryliśmy, że jedzenie ograniczone czasowo synchronizuje rytm okołodobowy, tworząc dwie główne fale: jedną podczas postu i jedną bezpośrednio po jedzeniu. Podejrzewamy, że umożliwia to organizmowi koordynację różnych procesów”.
Następnie zespół Pandy przyjrzy się bliżej wpływowi ograniczenia czasowego jedzenia na określone stany lub układy biorące udział w badaniu, takie jak miażdżyca tętnic, stwardnienie tętnic, które często jest zwiastunem chorób serca i udaru, a także przewlekłą chorobę nerek.
O tej diecie nowości i genetyka
autor: Biuro prasowe
Źródło: Instytut Salika
Komunikacja: Biuro Prasowe – Instytut Salika
obrazek: Obraz jest w domenie publicznej
Oryginalne wyszukiwanie: otwarty dostęp.
„Dzienny względny krajobraz odpowiedzi wielu tkanek na ograniczone czasowo karmienie ssakówNapisane przez Chunak Deuta i in. metabolizm komórkowy
podsumowanie
Dzienny względny krajobraz odpowiedzi wielu tkanek na ograniczone czasowo karmienie ssaków
Przegląd najważniejszych wydarzeń
- 80% genów ulega zróżnicowanej lub rytmicznej ekspresji pod wpływem TRF w co najmniej jednej tkance
- TRF redukuje geny zaangażowane w sygnalizację stanu zapalnego i metabolizm lipidów i glicerolu
- TRF zwiększa liczbę genów zaangażowanych w przetwarzanie RNA, fałdowanie białek i autofagię
- TRF powoduje wielokrotne ponowne połączenia tkankowe BCAA, glukozy i metabolizmu tłuszczów
Podsumowanie
Żywienie ograniczone czasowo (TRF) to pojawiająca się behawioralna interwencja żywieniowa, która obejmuje dzienny cykl karmienia i postu. Zarówno u zwierząt, jak i u ludzi, TRF ma wielokierunkowe korzyści zdrowotne wynikające z wielu układów narządów, jednak molekularne podstawy korzyści, w których pośredniczy TRF, są słabo poznane.
Tutaj poddaliśmy szczury działaniu izokalorii reputacja reklamy Karmienie (ALF) lub TRF zachodnią dietą i badanie zmian ekspresji genów w próbkach z 22 narządów i obszarów mózgu zbieranych co dwie godziny w okresie 24 godzin.
Odkryliśmy, że TRF ma głęboki wpływ na ekspresję genów. Około 80% wszystkich genów wykazuje zróżnicowaną ekspresję lub regulację w dół pod wpływem TRF w co najmniej jednej tkance. Funkcjonalna adnotacja tych zmian ujawniła specyficzne dla tkanki i szlaku efekty TRF.
Te odkrycia i zasoby stanowią krytyczną podstawę dla przyszłych badań mechanistycznych i pomogą ukierunkować interwencje związane z jedzeniem ograniczonym w czasie (TRE) w leczeniu różnych stanów chorobowych z terapiami farmakologicznymi lub bez nich.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”