Te proste wybory żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko demencji

Te proste wybory żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko demencji

a nauka Opublikowano w lipcu 2022 w Neurologia, czasopismo American Academy of Neurology, sugeruje, że spożywanie pełnowartościowej żywności może zmniejszyć ryzyko demencji. Badanie przeprowadzono na 72 083 osobach powyżej 55 roku życia, które nie miały demencji na początku badania w brytyjskim Biobanku.

Autorzy zbadali związek między żywnością ultraprzetworzoną (UPF) a demencją, ponieważ posiłki uczestników były oceniane na podstawie ilości spożytego UPF. Grupa o najwyższej diecie miała 28% UPF w porównaniu do grupy o najniższym spożyciu UPF 9%.

Wyniki wskazują, że na każde 10% wzrostu dziennego spożycia UPF, ryzyko rozwoju demencji wzrasta o 25%. I odwrotnie, zastąpienie 10% żywności UPF pełnowartościową żywnością (nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną) wiązało się z 19% niższym ryzykiem demencji.

„Żywność ultra przetworzona ma być wygodna i pyszna, ale obniża jakość diety” – powiedział autor badania. dr Huiping Li z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin w Chinach.

„Te produkty spożywcze mogą również zawierać dodatki do żywności, cząstki z opakowania lub są wytwarzane podczas podgrzewania, a w innych badaniach wykazano, że negatywnie wpływają na umiejętności myślenia i pamięci”.

„Nasze badania wykazały nie tylko, że ultra przetworzona żywność wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji, ale także okazało się, że zastąpienie jej zdrowszymi opcjami może zmniejszyć ryzyko demencji”.

jeszcze: 4 rzeczy, które możesz zrobić, aby zwalczyć demencję i poprawić swoją pamięć

UPF a cała żywność

UPF jest stworzony dla wygody. Pomyśl o jedzeniu gotowym do spożycia lub gotowym do podgrzania. Te pokarmy są bogate w cukier, tłuszcz i sól oraz mają niską zawartość białka i błonnika. Niektóre przykłady UPF obejmują tłuste, słodkie, słone lub słone przekąski pakowane.

Również pieczone produkty wykonane ze składników, takich jak uwodornione tłuszcze roślinne, cukier, drożdże, serwatka, emulgatory i inne dodatki, lody i mrożone desery, czekolada, puddingi, gotowe posiłki, takie jak pizza i dania z makaronu, oraz alkohole destylowane, takie jak jako whisky, gin, rum i wódka.

Z drugiej strony, cała żywność nie jest przetworzona ani minimalnie przetworzona, taka jak świeże owoce, warzywa, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe, mleko, jajka, zboża, przyprawy, mięso i fermentowane napoje alkoholowe (pomyśl o cydrze i winie alkoholowym).

Żywność minimalnie przetworzona pozostawia nienaruszone składniki odżywcze. Obejmuje to takie metody jak puszkowanie, pakowanie próżniowe i chłodzenie – które wydłużają okres przydatności do spożycia żywności, w tym dodawanie witamin i pasteryzację (jak w mleku).

Jak definiujesz różnicę?

Etykietowanie jest odpowiedzią, mówi Lena Bell, rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki.

Produkty ultraprzetworzone obejmują wypieki, ciastka z przekąskami, frytki i słodycze w kasie sklepu spożywczego. Obejmuje również napoje bezalkoholowe, słodkie płatki śniadaniowe, lody, masowo produkowane pieczywo i jogurt smakowy”.

Bell radzi: „Spójrz na dwie etykiety: Cheetos i chipsy tortilla. Następnie spójrz na długą listę składników w torebce Cheetos w porównaniu do chipsów tortilla. Chipsy tortilla zawierają kukurydzę, sól i trochę oleju z nasion roślin, prawda? może to być krokosz lub słonecznik. Słoneczko lub rzepak. Trzy składniki.

Związane z: Chcesz spowolnić, opóźnić lub odwrócić demencję? Wypróbuj tę klasyczną grę.

Dlaczego UPF są tak popularne w Stanach Zjednoczonych?

„Dwa słowa: wygoda i koszt”, mówi Bell. W Stanach Zjednoczonych spożycie UPF wzrosło z 53,5% kalorii (2001-2002) do 57% (2017-2018). W tym samym okresie spożycie całej żywności spadło z 32,7% do 27,4% kalorii.

Według Bella: „Amerykanie jedzą o 31% więcej żywności w puszkach niż świeża żywność niż prawie jakikolwiek inny kraj. Wysoce przetworzona żywność pochodzi z materiałów ekstrahowanych z żywności w procesach takich jak mielenie lub wytłaczanie z dodanymi składnikami. Są one wysoce zmanipulowane i wymagają najbardziej chemicznych obecność jedzenia.”

Postrzegany komfort i koszt UPF wpływają na jego popularność. Nie wspominając o reklamie. Marketing UPF sprawia, że ​​brzmi to smacznie i nieszkodliwie, ale nauka czytania etykiet żywności jest niezbędna.

Ponadto wybór zdrowej żywności może wiązać się z przygotowywaniem posiłków w domu. Dlaczego? Ponieważ może to być szczególny czas spędzony z rodziną lub partnerem, a także pożywna droga do dodania do diety większej ilości owoców i warzyw (świeżych, wstępnie pokrojonych lub mrożonych).

Jeśli chodzi o zdrowe pikniki, „użyj orzechów (które są pełne kwasów omega-3 dla zdrowia serca i mózgu), rodzynek i gorzkiej czekolady, aby stworzyć świetne połączenie” – sugeruje Bell. „Nasiona, orzechy, posiekane owoce i warzywa to całkowicie naturalne fast foody. Zrób koktajl ze świeżych owoców i nabiału. Używaj masła orzechowego na paluszkach selera.

Podróżowanie i jedzenie poza domem

Bill sugeruje zamawianie przypraw i sosów na boku podczas posiłków. Na przykład wybierz sos, który możesz zobaczyć zamiast sosu śmietanowego. Zamów też pieczone mięso lub rybę zamiast smażonego, a pomiń przygotowany chleb lub jedz mniej (pełna pszenica jest również lepszą alternatywą dla białego pieczywa).

Wreszcie, podczas podróży, znalezienie sklepu spożywczego w pobliżu miejsca pobytu sprawi, że znalezienie Whole Foods będzie łatwiejsze niż zdobycie całego jedzenia z restauracji.

Związane z: Jest to najczęstsza przyczyna choroby Alzheimera w Ameryce, której można zapobiegać

dolna linia

dobre wieści! Ty odpowiadasz za swoją dietę. Dlatego za każdym razem, gdy wybierasz, co jeść lub pić, zadaj sobie pytanie: Jaka jest najlepsza zdrowa, minimalnie przetworzona żywność?

Kluczowe znaczenie ma nauka oceny etykiet i składników żywności. Zacznij przygotowywać jedzenie w domu i dokonaj drobnych zmian w zdrowym stylu życia, aby poprawić swój wiek i czuć się jak najlepiej.

Rebecca Myers, MSN, RN jest niezależną dziennikarką medyczną z ponad 15-letnim doświadczeniem w pielęgniarstwie (w tym intensywnej opiece, dostępie naczyniowym i edukacji). Poprzez swoje pisanie Rebecca ma pasję do podnoszenia na duchu innych i pomagania im w zdrowym życiu. Mieszka z mężem poza Houston i lubią spędzać razem czas na plaży.

Ten artykuł został przedrukowany za zgodą NextAvenue.org© 2022 Twin Cities Public Television, Inc. wszystkie prawa są zachowane.

Więcej z Next Avenue:

You May Also Like

About the Author: Ellen Doyle

"Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *