Żywność ultraprzetworzona może ułatwić nam życie i smakować wyśmienicie, ale może mieć później szkodliwe skutki – potencjalnie prowadzące do demencji.
Nowe badanie opublikowane w JAMA Neurologia Poniedziałek wykazał, że ludzie mogą być bardziej narażeni na pogorszenie funkcji poznawczych, jeśli ponad 20% ich dziennych kalorii pochodzi z ultra przetworzonej żywności.
To około 400 kalorii dziennie przy diecie 2000 kalorii dziennie. Zamówienie małych frytek i zwykłego sera z McDonald’s to 530 kalorii.
Inne przykłady ultraprzetworzonej żywności obejmują mrożoną pizzę, hot dogi, kiełbaski, napoje bezalkoholowe, ciastka, ciasta, słodycze, pączki i lody.
W badaniu naukowcy zdefiniowali ultra przetworzoną żywność jako „sztuczne preparaty składników odżywczych (oleje, tłuszcze, cukry, skrobie i izolowane białka), które zawierają niewiele lub nie zawierają całej żywności i zazwyczaj zawierają środki aromatyzujące, barwniki, emulgatory i inne dodatki kosmetyczne. ”
„58% kalorii spożywanych przez obywateli USA, 56,8% kalorii spożywanych przez obywateli Wielkiej Brytanii i 48% kalorii spożywanych przez Kanadyjczyków pochodzi z żywności wysokoprzetworzonej” — powiedziała dr Claudia Suemoto, współautorka i profesor zwyczajny Asystent w Klinice Geriatrii na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu w São Paulo.
Według badania część mózgu zaangażowana w funkcje wykonawcze – zdolność do przetwarzania informacji i podejmowania decyzji – jest szczególnie narażona na ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.
Ponad 10 000 Brazylijczyków w wieku od 35 do 74 lat obserwowano przez okres do 10 lat w ramach badania, które miało na celu ustalenie, w jaki sposób spożywanie tego rodzaju żywności wpływa na moc mózgu.
Uczestnicy byli testowani na początku i na końcu badania, aby sprawdzić, czy zmienił się ich stan psychiczny. Testy obejmowały natychmiastowe i opóźnione zapamiętywanie słów, rozpoznawanie słów i płynność werbalną. Musieli również wypełnić kwestionariusze żywieniowe, aby określić ilość spożywanej przez nich żywności ultraprzetworzonej.
Ci, którzy jedli najbardziej przetworzoną żywność, mieli o 28% szybsze tempo spadku funkcji poznawczych i 25% szybsze tempo spadku funkcji wykonawczych w porównaniu z tymi, którzy jedli mniej niż 20%.
Oprócz pogorszenia funkcji poznawczych, ultraprzetworzona żywność może być powiązana ze zwiększonym ryzykiem otyłości, problemów z sercem i krążeniem, cukrzycą, rakiem i krótszą długością życia.
Według Sumoto, jednym ze sposobów zapobiegania szkodzeniu zdrowiu poznawczemu przez ultra przetworzoną żywność jest gotowanie i przygotowywanie jedzenia od podstaw.
„Ludzie muszą wiedzieć, że powinni więcej gotować i przygotowywać jedzenie od podstaw. Wiem, że mówimy, że nie mamy czasu, ale to naprawdę nie zajmuje dużo czasu.”
„I warto, bo ochronisz swoje serce i mózg przed demencją lub chorobą Alzheimera. Oto wiadomość, którą możesz zabrać ze sobą do domu: przestań kupować rzeczy, które są super przetworzone”.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”