Hiszpania jest wiodącym producentem owoców w UE i drugim pod względem roślin, kwiatów i warzyw

Dziś po południu Kazamar przedstawił swój raport za 2022 rok.Obserwatorium hiszpańskiego sektora rolno-spożywczego w kontekście europejskim”, opracowany przez ekspertów z Walenckiego Instytutu Badań Ekonomicznych (Ivie), Joaquina Moudosa i Ximena Salamanca.

Eduardo Baumonte, prezes Cajamar w swoim przemówieniu powitalnym podkreślił, że powinniśmy być dumni z sektora rolno-spożywczego, jaki mamy w Hiszpanii i z wyników, jakie on osiąga. Nasi partnerzy społeczni powinni. „Jesteśmy jednak czwartym co do wielkości producentem iz roku na rok wartość naszego eksportu bije rekordy i sięga obecnie prawie 70 000 mln euro, aw produkcji śródziemnomorskiej jesteśmy liderem. i sektorach, takich jak trzoda chlewna”.

Wszystko to podkreślił prezydent Khajamar, „Jest to wynik tego, że mamy wyższe wskaźniki konkurencyjności i produktywności niż średnia społeczna, Inflacja notowana w cenach żywności, zwłaszcza w sektorze surowcowym i przetwórczym, kształtuje się poniżej średniej unijnej i sprawia, że ​​ceny żywności konsumpcyjnej są znacznie niższe niż w innych krajach Wspólnoty.

Jako obszary wymagające poprawy Eduardo Baamonde wskazał „potrzebę większych inwestycji w B+R+i w celu uzyskania bardziej wydajnych procesów i zróżnicowanych produktów każdego dnia. o wysokiej wartości i lepszej pozycji”; w odniesieniu do obecnej sytuacji spowodowanej suszą i skutkami zmian klimatu ostrzegł, że „hiszpański sektor rolno-spożywczy, ze względu na jego znaczenie dla społeczeństwa, musi posiadać wydajną infrastrukturę nawadniania, która może zagwarantować potrzebną jej wodę”. Gospodarka i zatrudnienie w naszym kraju.

Fernanda Mirandę Podkreślił znaczenie i znaczenie sektora rolno-spożywczego w Hiszpanii Lokomotywa wzrostu gospodarczego i generator zatrudnienia i bogactwa. Rozwijający się sektor rolno-spożywczy, zatrudniający ponad milion pracowników do 2022 r., stanowi 9,2% całej gospodarki. Hiszpański w całkowitej wartości.

Aby złagodzić skutki dla sektora rolnego, rząd zintegrował środki wsparcia w ramach WPR, z wyjątkowymi środkami w postaci pomocy bezpośredniej dla sektora, o łącznej wartości 1,293 mln euro, w tym Royal, do końca 2023 r. Dekret z mocą ustawy 4/2023, Wyjątkowe środki łagodzące skutki suszy.

Następny, Joaquin Moutos, szef laboratorium, omówił główne wyniki analizy, mówiąc: „Sektor stoi przed ważnymi wyzwaniami (środowiskowymi, cyfrowymi, społecznymi i gospodarczymi), ale z pozycji odporności. Dzięki wysokiej konkurencyjności. Aby sprostać tym wyzwaniom, należy wykorzystać prawie 1320 mln euro europejskich funduszy NGEU. Jako priorytetowe wyzwania wskazał „radzenie sobie z rosnącymi kosztami produkcji, pokoleniową zmianą zatrudnienia i zmianami klimatycznymi”.

Wreszcie Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju Grupo Kazamar, Roberto Garcia Torrentzakończyli wydarzenie celebracją rekordowego wzrostu wartości dodanej tworzonej przez branżę, Ale jednocześnie zwraca uwagę na istotne różnice występujące na różnych etapach łańcucha: „Szczególnie niepokojące jest to, że produkcja rolna i zwierzęca jest najbardziej dotknięta kosztami produkcji” – zaznaczył.. Podczas gdy wartość wzrasta o 11%, koszty rosną o prawie 30%. Według niego „ta utrata zysków spowoduje opuszczenie wielu gospodarstw, co już ma miejsce w hodowli zwierząt, aw szczególności w podsektorach produkcji mleka i trzody chlewnej”.

Dział koordynuje jego rozwój

Według Obserwatorium wartość dodana brutto (VAB) sektora rolno-spożywczego wzrośnie w 2022 r. o 3,3% r/r, czyli więcej niż średnia 2,5% odnotowana przez sektor europejski., choć nieco niższy niż w całej gospodarce hiszpańskiej (5,5%). W wartościach bezwzględnych sektor rolno-spożywczy generuje 111 147 mln euro, co stanowi 9,2% całości krajowej (o jedną dziesiątą mniej niż w 2021 r.). Ta pozytywna ewolucja jest wspierana przez wzrost WDB marketingu o 6,6% i 5,2% w sektorze transformacji, w porównaniu ze spadkiem o 1,2% w sektorze pierwotnym.

Z tymi statystykami Hiszpania jest czwartą co do wielkości gospodarką rolno-spożywczą w Unii Europejskiej, a sektor ten odpowiada za 11,9% społecznej wartości dodanej brutto. Ponadto udział sektora rolno-spożywczego w gospodarce ogółem jest wyższy w Hiszpanii niż w UE-27 (9,2% w porównaniu do 6,6%), głównie ze względu na większą wagę marketingu (4,1%). w UE-27 (2,6%).

W szczególności, Hiszpania przoduje w UE-27 w społecznej produkcji oliwy z oliwek, owoców cytrusowych, wieprzowiny i świeżych owoców, z udziałem w rynku odpowiednio 54%, 51,6%, 24,2% i 16,7%. Dodatkowo zajmuje drugie miejsce pod względem produkcji roślin i kwiatów (13,9%) oraz warzyw (19,2%), żywca (11,7%), wina (5,7%) i jęczmienia (14,7%).

Nowy rekord wszechczasów w eksporcie

Choć wolumen eksportu artykułów rolno-spożywczych spadnie w 2022 r., wzrost cen żywności spowoduje wzrost wartości eksportu o 13,6% rok do roku, odnotowując nowy rekord wszechczasów na poziomie 69 645 mln euro.

W ten sposób hiszpańska gospodarka utrzymuje swój profil eksportera netto produktów rolno-spożywczych, z nadwyżką w wolnym handlu od ponad dwóch dekad. Jednak po raz pierwszy od piętnastu lat nadwyżka hiszpańskiego sektora rolno-spożywczego zmniejszy się o 24,5% do 14 007 mln euro w 2022 roku. Spadek ten tłumaczy się gwałtownym wzrostem wartości przywozu, Naznaczone wzrostem cen w ciągu jednego roku. Jednak mimo redukcji jest to trzecia co do wielkości nadwyżka w UE-27 (druga w 2021 r.), po Holandii (36 579 mln) i po raz pierwszy w historii Polsce (15 506 mln).

Głównym eksportem są jadalne owoce i orzechy oraz ryby, skorupiaki i mięczaki. a import z Hiszpanii w 2022 r. stanowił odpowiednio 14,7% całkowitego eksportu i 14,1% całkowitego importu według sektora.

Skutki inflacji

Tempo wzrostu cen w 2022 roku osiągnęło alarmujący poziom. Wysokie koszty akwizycji sektora (energia, nawozy, pestycydy, pasza itp.) spowodowały, że proces inflacji żywności i napojów bezalkoholowych osiągnął wskaźnik 15,7. % w Hiszpanii i 17,8 % w UE-27, powyżej poziomu z 2021 r.

Ten ekstremalny wzrost cen w koszyku zakupów gospodarstw domowych tłumaczy się silnym wzrostem kosztów produkcji, które w 2022 r. wzrosły o 18,3 proc., czyli nieco mniej niż 20,5 proc. w UE-27.

2,3 miliona miejsc pracy

Zatrudnienie w sektorze wzrasta o 1% w 2022 r., co oznacza o 22 881 pracowników więcej niż w 2021 r., osiągając poziom 2 347 108 pracowników. Dobre wyniki w sektorze transformacji (3,1%) w zatrudnieniu (3,1%) i marketingu (2,4%) zrekompensowały spadek w sektorze pierwotnym, który stracił 2,5% rok do roku. Ogólnie sektor ten zatrudnia 11,4% siły roboczej w kraju i jest wyższy niż średnia europejska (10,5%).

Jedną z charakterystycznych cech rynku pracy sektora rolno-spożywczego w całej UE jest postępujące starzenie się siły roboczej. A w szczególności w procesie pierwotnym. W Hiszpanii 86,1% rolników ma ponad 45 lat, co stanowi 80% średniej europejskiej. Szczególnie ważna jest kategoria osób powyżej 65 roku życia, 41,3% z nich to osoby skoncentrowane.

Jeśli chodzi o zatrudnienie kobiet, w 2021 r. 29,8% kobiet koncentruje się w hiszpańskim sektorze rolno-spożywczym, zamiast uczestniczyć w całej gospodarce (46,1%). i zatrudnienie w sektorze w UE-27 (35,4%). Luka pogłębia się w sektorze pierwotnym, gdzie stanowią oni 23,9% całkowitego zatrudnienia, w porównaniu do 31% w związku.

Większa produkcja i większa konkurencja

Joaquin Moudos podkreślił, że produktywność sektora jest o 32,1% wyższa niż średnia europejska. (120% więcej w konkretnym przypadku produkcji podstawowej), co w znacznym stopniu wyjaśnia konkurencyjność hiszpańskiej dystrybucji w całej UE.

Ta wyższa produktywność przekłada się na większą konkurencyjność, ponieważ koszty pracy na jednostkę produkcji w całej branży są o 26% niższe. niż jej europejscy konkurenci. Ta różnica w wydajności i konkurencyjności w stosunku do UE pogłębiła się w 2022 r., co należy podkreślić jako pozytywny punkt.

Inwestycje w badania i rozwój spadły po raz pierwszy od dziesięciu lat

inwestycje w badania i rozwój w sektorze spadły po raz pierwszy od sześciu lat (-3,1% w 2021 r., najnowsze dostępne dane), Jego waga w całkowitych inwestycjach biznesowych zmniejszyła się z 4,3% do 3,7% i wyniosła 361 mln euro.

Pomimo tego spadku, Hiszpania plasuje się na drugim miejscu pod względem liczby projektów „eip-agri” w UE-27 w 2022 r. (51 z 259), z udziałem 19,7%, ustępując jedynie Polsce (21,6%), następnie Rumunii (10,0%), Holandii (9,7%) i Niemcom (8,9%).

Oczekujące wyzwania

Konkretne wyzwania stojące przed sektorem w perspektywie krótko- i średnioterminowej można podsumować w kontekście środowiska (Sektor musi być przyjazny dla środowiska, z niedawnym dodaniem wyzwania, jakim jest susza) Cyfrowe (postępowanie w transformacji cyfrowej w celu zwiększenia wydajności, automatyzacji i wykrywania procesów), społeczne (tworzenie wysokiej jakości miejsc pracy i zapewnienie zmiany pokoleniowej) i gospodarcze (Jak poprawić rentowność).

Biorąc pod uwagę zmieniające się trendy światowej gospodarki, cały sektor rolno-spożywczy stoi przed wieloma wyzwaniami.jako cyfrowa transformacja całego łańcucha wartości (w celu ochrony zasobów z korzyścią dla zmian klimatycznych); produkcja zdrowej, smacznej i zrównoważonej żywności; zapewnić bezpieczeństwo żywności; Przejdź w kierunku bardziej spójnych okrągłych wzorców żywności; Między innymi opowiadanie się za równouprawnieniem płci i podejmowanie wyzwań związanych ze starzeniem się zatrudnienia w sektorze (41% właścicieli gruntów rolnych ma ponad 65 lat).

Jak wspomniano w raporcie, Wszystkie one stoją naprzeciw siebie ze względnej siły ze względu na wysoką produktywność i konkurencyjność sektora. Niemniej jednak podkreśla się potrzebę dalszej poprawy jej pozycji, dla której należy zwiększyć wysiłek innowacyjny (inwestycje w B+R+i), zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest ona poniżej średniej europejskiej.

Dokument jest dostępny do pobrania w formacie PDF pod poniższym linkiem:

https://www.plataformatierra.es/innovacion/observatorio-sobre-el-sector-agroalimentario-espanol-en-el-contexto-europeo-informe-2022

You May Also Like

About the Author: Eugene Barker

"Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Guru sieci. Organizator. Geek kulinarny. Amator telewizyjny. Pionier kawy. Alkoholowy narkoman."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *