Dziesiątki krajów, w tym Stany Zjednoczone, Indie, Australia i Kenia, a także Unia Europejska, ogłosiły w piątek 12-miesięczny plan rozwoju technologii, które pomogą w walce z globalnym ociepleniem.
Tak zwana Progress Agenda, która ma poparcie krajów reprezentujących ponad połowę światowej gospodarki, została zaprezentowana wraz z odbywającym się w Egipcie Szczytem Klimatycznym ONZ COP27.
Plan obejmuje 25 obszarów, w których uczestnicy planują przyspieszyć przyjęcie technologii niskoemisyjnych w energetyce, transporcie drogowym, rolnictwie, produkcji stali i wodoru.
Naukowcy twierdzą, że aby ograniczyć globalne ocieplenie do 1,5°C (2,7°F) do końca stulecia, globalna gospodarka musi zostać zdekarbonizowana do 2050 roku, co oznacza, że emitowane muszą być tylko gazy cieplarniane, które mogą być emitowane. Jest wchłaniany naturalnie lub sztucznie. .
Amerykański wysłannik ds. klimatu John Kerry powiedział w oświadczeniu, że plan zjednoczy rządy „w celu zwiększenia skali krytycznych technologii i stworzenia nowych rynków”.
Z drugiej strony, dziesiątki aktywistów ekologicznych zgromadziło się na terenie COP27, aby zaprotestować przeciwko dalszym inwestycjom w paliwa kopalne na całym świecie.
Demonstranci wezwali negocjatorów, zwłaszcza tych z największych emitentów, do większego nacisku, aby zająć się wpływem zmian klimatycznych na najbiedniejsze kraje Afryki.
Będą nadal naciskać na światowych przywódców, aby robili więcej dla krajów, które „przyczyniły się w niewielkim stopniu lub wcale do zmian klimatycznych”, powiedział Lucky Abing, nigeryjski działacz Afrykańskiego Sojuszu Sprawiedliwości Klimatycznej.
Afryka jest odpowiedzialna za zaledwie 4% światowych emisji, mimo że ma 17% światowej populacji, ale jest to jeden z regionów najbardziej narażonych na globalne ocieplenie.
„Będziemy nadal sprawiać, by nasze głosy były słyszane” – powiedział Abing. Nie będziemy się bać.
„Introwertyk. Myśliciel. Rozwiązuje problemy. Specjalista od złego piwa. Skłonny do apatii. Ekspert od mediów społecznościowych. Wielokrotnie nagradzany fanatyk jedzenia.”