„Jak w Hiszpanii nigdzie nie jemyTo zdanie, które wielu Hiszpanów zaczęło wypowiadać, gdy opowiadają o tym, jak jadą na drugi koniec kraju, aby spróbować autentycznego baskijskiego, kadyksu lub asturyjskiego jedzenia. Ale czy naprawdę to my oferujemy najlepszą kuchnię na świecie? na które próbował odpowiedzieć przewodnik gastronomiczny Smak Atlasuglobalna internetowa encyklopedia kulinarna, wykorzystała swoich zwolenników, by poprosić o głosowanie, który kraj jest najlepszy, a który najgorszy.
I jakie było zdziwienie wielu, gdy dowiedzieli się, że nie dość, że kuchnia hiszpańska była pierwsza na liście, to jeszcze dwie przed nią. Wynik głosowania znalazł odzwierciedlenie w średniej noty 5. Tym samym, Trzy najgorsze kuchnie na liście to kuchnia norweska ze średnią 3,58 i marokańska ze średnią 3,69. oraz oryginał z Łotwy, trzeci od dołu z wynikiem 3,79.
Hiszpania, trzecia najlepsza kuchnia na świecie: kto wyprzedza?
Tym samym, ku zaskoczeniu wielu, nasz kraj nie jest już na drugim, ale na trzecim miejscu, także za dwiema innymi kuchniami. Morze Śródziemne. Jest pierwsza na liście włoskiej ze średnią 4,72, a za nią plasuje się grecka ze średnią 4,69., o jedną dziesiątą więcej niż Hiszpanie, którzy uzupełniają podium. Top 5 uzupełnia kuchnia japońska i indyjska. Wysoko cenione są również meksykańskie, tureckie, francuskie i peruwiańskie. Ameryka jest ósmym najlepszym jedzeniem na świecie.
Chiny, Niemcy, Brazylia, Portugalia czy Polska zajęły 15 miejsce w rankingu tego przewodnika gastronomicznego. Wysoko cenieni są także Indonezyjczycy, Chorwaci i Argentyńczycy. więcej niż Przeanalizowano 10 000 potrawOd czasu swojej premiery pod koniec 2018 roku Atlas Smaków stał się szczegółowym narzędziem dla podróżnych, aby dowiedzieć się, co jest możliwe w każdej części planety.
Najlepsze dania na świecie
Przewodnik wyjaśnia, które kraje mają najlepszą kuchnię, ale jakie są najlepsze potrawy? Wielu spodziewa się, że powiedzą, że wyróżnia się głównie Hiszpania Ośmiornica galicyjskaomlet ziemniaczany czy gazpacho, ale nic nie może być dalsze od rzeczywistości. W tej kolejności naszą kulinarną mocną stroną jest coś bardziej podstawowego: 100% żołędziowa szynka iberyjska, ser Manchego lub szaszłyki. Jako bardziej wyszukane danie, w menu znajdują się krewetki czosnkowe, ale także grillowane.
Z kolei kuchnia włoska to parmezan, boczek toskański, genueńskie pesto, risotto z grzybami i szynką, a także nduja (typowa kiełbasa z marynowanej wieprzowiny). Wśród greckich potraw wyróżnia się Kalamata, a najlepsze z Japończyków to mięso ikura i kobe oraz meksykański ser Oaxaca.
„Niezależny przedsiębiorca. Komunikator. Gracz. Odkrywca. Praktyk popkultury.”